Stanowisko MZC w sprawie dodatkowych opłat w Spółdzielni Mieszkaniowej

Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej we Włodawie opublikował na swojej stronie internetowej http://www.spoldzielnia.wlodawa.pl/czynsz_2020.pdf tabelę opłat czynszowych, w której to w poz. 13 umieścił zapis wskazujący, iż Międzygminny Związek Celowy z siedzibą we Włodawie, w drodze decyzji, określił dodatkową opłatę za odbiór odpadów komunalnych w wysokości 6,00 zł od osoby.

Zarząd Międzygminnego Związku Celowego z siedzibą we Włodawie zdecydowanie i stanowczo zaprzecza jakoby takową opłatę ustanowił dla mieszkańców spółdzielni. Informujemy mieszkańców Spółdzielni Mieszkaniowej we Włodawie, że Zarząd MZC nie posiada uprawnień do określania drogą decyzji administracyjnej, tak wysokości opłaty dla poszczególnych mieszkańców, jak też i żadnych dodatkowych opłat za odbiór odpadów komunalnych.

Faktem jest, że ze względu na uporczywe nieprzestrzeganie zasad selektywnej zbiórki odpadów, w większości (nie wszystkich) nieruchomości będących w zarządzie Spółdzielni Mieszkaniowej we Włodawie, zarząd związku określił w drodze decyzji podwyższoną opłatę za okres od lutego 2015 r do marca 2017 r. Owe decyzje stały się prawomocne po wcześniejszych, niekorzystnych dla spółdzielni, rozstrzygnięciach Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Chełmie oraz Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Lublinie (I SA/Lu 838/18 i I SA/Lu 839/18). Z całą mocą należy jednak podkreślić, że decyzje owe określały wysokość opłaty dla spółdzielni jako takiej, w imieniu której działał wówczas jednoosobowy zarząd spółdzielni, i w żaden sposób nie mogły i nie odnosiły się do poszczególnych, a z pewnością  nie wszystkich lokatorów/mieszkańców. To odniesienie, chociażby w dorozumiany sposób, nie mogło mieć miejsca, gdyż w poszczególnych okresach objętych postępowaniem nie wszystkie budynki naruszały poprawność segregacji. To władze spółdzielni ustanowiły, iż za swoją nieudolność w organizacji wewnętrznego systemu gospodarowania odpadami komunalnymi obciążą solidarnie wszystkich mieszkańców. Nie jest sprawą związku międzygminnego oceniać działania władz spółdzielni, w szczególności co do stanowienia o wysokości opłat czynszowych, ale wyrażamy kategoryczny sprzeciw co do praktyk, w których władze spółdzielni usiłują przenieść odpowiedzialność za swoje błędy, co potwierdził niezawisły sąd, na związek międzygminny, a skutkami tych błędów obciążyć wszystkich mieszkańców.

Zarząd związku przypomina mieszkańcom spółdzielni, że za poprawną organizację zbiórki odpadów komunalnych na terenie Państwa osiedli mieszkaniowych, a więc i za dbałość o odpowiednią ilość i jakość pojemników, odpowiada zarząd spółdzielni. A to w szczególności z tego powodu powstawały nieprawidłowości w segregacji odpadów. Czy za takie działanie zarządu spółdzielni mają dodatkowo płacić wszyscy spółdzielcy? Przecież oni już raz zapłacili swojemu prezesowi za jego pracę, ustanawiając miesięczne wynagrodzenie, czyżby za niskie …???

Przewodniczący Zarządu

Józef Steć